Idén karácsonyra mindenképp Mézit szerettem volna elkészíteni. Sok-sok mézeskalács emberkét szerettem volna a fánkra lógatni. Sajnos ez nem jött össze, mert nem kaptam emberkés kiszúróformát csak mackósat. Így maradtak a klasszikus szív-karácsonyfa mézesek és a mézes mackók. De mire lefotózhattam volna a mackókat, elfogytak, így maradnak az unalmas szívek meg karácsonyfák idén is. :)
Viszont többen kérték a mézeskalács receptemet, mert állítólag jól sikerült. Nem kemény, nem nagyon puha, finom, szóval pont jó. :)
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g margarin
- 170 g porcukor
- 200 g méz
- 1 vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanál sütőpor
- 1 csapott evőkanál fűszerkeverék: őrölt gyömbér, szegfűszeg, fahéj
- 1 db tojás
- 1 tojássárgája
A hozzávalókat összegyúrjuk (a margarint felolvasztottam gyúrás előtt), 3 órán át pihentetjük hűtőben, majd vékonyra kinyújtjuk, szaggatjuk és 180 fokon, előmelegített sütőben 5-6 percig sütjük. A tepsit nem vajaztam ki, sőt még sütőpapírt se tettem rá.
Kommentek